Penting! Ini Dia Khasiat Tersembunyi Dari Asmaul Husna

d

Dikutip dari berbagai sumber yang ada, berikut ini telah kami rangkum sederet khasiat tersembunyi yang ada dibalik asmaul husna

 1. Ya Allah
  apabila dizikirkan 500 x setiap malam, terlebih lagi setelah sholat tahajud atau sholat sunat 2 rakaat mempunyai pengaruh yang besar di dalam mencapai segala yang dihajati.
 2. Ya Rahman
  apabila dizikirkan sesudah sholat 5 waktu sebanyak 100x, maka insyaallah akan hilanglah shifat lali yang ada dalm diri anda
 3. Ya Rahim
  apabila dizikirkan sebanyak 100x setiap hari, InsyaAllah kita akan mempunyai daya tarik yang besar sekali hingga manusia merasa cinta, sayang terhadap kita.
 4. Ya Malik
  apabila dizikirkan sebanyak 121x setiap pagi atau setelah tergelincirnya matahari, segala pekerjaan yang dilakukan setiap hari akan mendatangkan berkah dan kekayaan yang diridhoi Allah.
 5. Ya Quddus
  apabila dizikirkan sebanyak 100x setiap pagi setelah tergelincir matahari, maka hati kita akan terjaga dari semua penyakit hati seperti sombong, iri hati, dengki dll.
 6. Ya Salam
  apabila dizikirkan sebanyak 136x, InsyaAllah jasmani dan rohani kita akan terhindar dari segala penyakit sehingga badan menjadi segar dan sehat.
 7. Ya Mukmin
  apabila dizikirkan sebanyak 236x, InsyaAllah diri kita, keluarga dan segala kekayaan yang dimiliki akan terpelihara, aman dari segala macam gangguan yang merusak.
 8. Ya Muhaimin
  apabila dizikirkan sebanyak 145x sesudah sholat Isya’, Insyaallah fikiran dan hati kita akan menjadi terang dan bersih.
 9. Ya ‘Aziz
  apabila dizikirkan sebanyak 40x sesudah sholat subuh, InsyaAllah, kita akan menjadi orang yang mulia, disegani orang (penuh kewibawaan). Selain itu, apabila anda mengamalkan ini dengan membacanya sebanyak 40 kali dalamsetiap harinya selama 40 hari, maka insyaallah anda akan ditolong oleh allah dalam segala urusannya
 10. Ya Jabbar
  apabila dizikirkan sebanyak 226 x pagi dan petang, semua musuh akan menjadi tunduk dan patuh dengan izin Allah.
 11. Ya Mutakabbir
  apabila dizikirkan sebanyak 662x, maka dengan kebijaksanaan bertindak, kita akan dapat menundukkan semua musuh, bahkan mereka akan menjadi teman yang setia.
 12. Ya Khaliq
  dibaca sesuai kemampuan atau sebanyak 73x, InsyaAllah akan memberikan otak kita cerdas dan cepat faham
 13. Ya Baarii’
  sekiranya kita berada didalam kesusahan atau sedang sakit, dibaca sebanyak 100x selama 7 hari berturut-turut, InsyaAllah kita akan terlepas dari kesukaran dan sembuh dari penyakit.
 14. Ya Musawwir
  sekiranya seorang istri yang sudah lama belum mempunyai anak, Cobalah ikhtiar ini dengan berpuasa selama 7 hari dari hari Ahad hingga Sabtu. Di waktu hendak berbuka puasa, ambil segelas air dan dibacakan “Ya Musawwir” sebanyak 21x, kemudian diminum air tersebut untuk berbuka puasa. Bagi sang suami, hendaklah melakukan hal yang sama tetapi hanya dengan berpuasa selama 3 hari. Kemudian pada waktu hendak ber-hubungan, bacalah zikir ini sebanyak 10x, InsyaAllah akan dikaruniai anak yang soleh/sholehah.
 15. Ya Ghaffaar
  sambil beri’tikaf ,bacalah zikir ini sebanyak 100x sambil menunggu masuknya waktu sholat Jum’at, InsyaAllah akan diampunkan dosa-dosa kita.
 16. Ya Qahhaar
  zikir menurut kemampuan atau sebanyak 306x, maka hati kita akan dijaga dari ketamakkan, kemewahan dunia dan InsyaAllah orang-orang yang selalu memusuhi kita akan sadar dan tunduk.
 17. Ya Wahhaab
  zikir sebanyak 100x sesudah sholat fardhu, barang siapa yang selalu didalam kesempitan, Insya Allah segala kesulitan atau kesempitan dalam hal apa pun akan hilang.
 18. Ya Razzaq
  zikir mengikut kemampuan sesudah sholat fardhu khususnya sholat subuh, Insya Allah akan dipermudahkan rezeki yang halal. Rezeki akan datang tanpa diduga, tetapi harus juga melakukan ikhtiar.
 19. Ya Fattah
  zikir sebanyak 71x sesudah selesai sholat subuh, InsyAllah hati kita akan dibuka oleh Allah, sehingga mudah menerima ilmu.
 20. Ya ‘Aalim
  zikir sebanyak 100x setiap kali selesai sholat fardhu, Insya Allah akan mendapat kemakrifatan yang sempurna.
 21. Ya Qaabidhu
  zikirkan 100x setiap hari, maka akan semakin dekat dengan Allah dan terlepas dari segala bentuk ancaman.
 22. Ya Baasithu
  Bagi mereka yg berniaga atau mempunyai usaha, kuatkanlah usaha dan berniaga itu dengan memperbanyak membaca zikir ini setiap hari, InsyaAllah rezeki akan menjadi mudah.
 23. Ya Khaa’fidh
  Dengan berdzikir sebanyak 500x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyu dan tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan dikabulkan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya.
 24. Ya Raafi
  zikirkan setiap hari, baik siang atau malam sebanyak 70 x, InsyaAllah keselamatan harta benda di rumah, di toko atau di tempat-tempat lain akan selamat dan terhindar dari maling.
 25. Ya Mu’izz
  zikirkan sebanyak 140x setiap hari, Insya Allah akan memperoleh kewibawaan yang besar terutama ketua-ketua jabatan.
 26. Ya Mudzill
  Perbanyaklah zikir ini setiap hari, sekiranya ada orang berhutang kepada kita dan sukar untuk memintanya, InsyaAllah si penghutang akan sadar dan membayar hutangnya kembali.
 27. Ya Samii’
  Sekiranya meinginkan doa kita makbul dan pendengaran telinga tajam, biasakanlah zikir ini setiap hari menurut kemampuan, terlebih lagi sesudah sholat Dhuha, InsyaAllah doa akan mustajab.
 28. Ya Bashiir
  zikirkan sebanyak 100 x sebelum sholat Jumaat, InsyaAllah akan menjadikan hati terang, otak cerdas dan senantiasa diberikan taufik dan hidayah dari Allah.
 29. Ya Hakam
  zikirkan sebanyak 68 x pada tengah malam dalam keadaan suci, InsyaAllah dapat membuka hati, mudah menerima ilmu-ilmu dan cepat dalam mempelajari ilmu-ilmu.
 30. Ya Adllu
  zikirkan sebanyak 104 x setiap hari sesudah selesai sholat 5 waktu, InsyaAllah diri kita selalu dapat berlaku adil.
 31. Ya Lathiif
  Dengan memperbanyak zikir ini, InsyaAllah bagi pemilik usaha, ikhtiar ini akan menjadikan barangan dagangannya menjadi laris dan maju.
 32. Ya Khabiir
  Memperbanyak zikir ini setiap hari, mempunyai banyak manfaat sesuai dengan maksud zikir ini antara lain khasiatnya ialah dapat bertemu dengan teman atau anak yang telah terpisah sekian lama.
 33. Ya Haliim
  zikirkan sebanyak 88 x setelah sholat lima waktu, bagi mereka yang mempunyai kedudukan di dalam pemerintahan, kantor atau apa saja, InsyaAllah dipastikan kedudukannya akan selalu aman.
 34. Ya ‘Aziim
  zikirkan sebanyak 12 x setiap hari untuk orang yang sekian lama menderita sebuah penyakit, InsyaAllah akan sembuh. Juga apabila dibaca 12 x kemudian ditiupkan pada tangan lalu diusap-usap pada seluruh badan, maka dengan izin Allah akan terhindar dari gangguan jin, syaitan dan sebagainya.
 35. Ya Ghafuur
  bagi orang yang bertaubat, hendaklah memperbanyakkan zikir ini dengan mengakui dosa-dosa, beriktikad untuk tidak mengulanginya, InsyaAllah akan diterima taubatnya oleh Allah.
 36. Ya Syakuur
  zikirkan sebanyak 40 x setelah sholat hajat, sebagai ucapan terima kasih kepada Allah, InsyaAllah semua hajat kita akan dikabulkan Allah. Lakukanlah setiap kali kita mempunyai hajat yang penting dan terdesak.
 37. Ya ‘Aliy
  Bagi orang tua yang mmepunyai anak dengan daya tangkap yang tak terlalu baik, maka alangkah baiknya untuk mengikuti kiat berikut ini. Tulislah zikir ini sebanyak 110 x (di dalam bahasa Arab) lalu direndam pada air yang dingin, minumkan pada anak, InsyaAllah lama kelamaan otak anak akan cemerlang.
 38. Ya Kabiir
  Bagi seseorang yang kedudukannya telah dirampas atau diturunkan gara-gara fitnah, maka bacalah zikir ini sebanyak 1,000 x selama 7 hari berturut-turut dalam keadaan suci sebagai pengaduan kepada Allah. Lakukanlah sesudah sholat malam.
 39. Ya Hafiiz
  baca sebanyak 99 x, InsyaAllah diri kita akan terlindung dari gangguan binatang buas terutama saat kita berada di dalam hutan.
 40. Ya Muqiit
  Saat kita kelaparan seperti ketika tersesat di dalam hutan atau di mana saja sehingga susah untuk mendapatkan makanan, perbanyaklah zikir ini. InsyaAllah badan akan menjadi kuat dan segar karena rasa lapar hilang.
 41. Ya Hasiib
  Untuk memperteguh kedudukan yang telah kita jabat, amalkan zikir ini sebanyak 777 x sebelum matahari terbit dan sesudah sholat Maghrib, InsyaAllah akan meneguhkan kedudukan kita tanpa gangguan.
 42. Ya Jaliil
  Barangsiapa mengamalkan zikir ini pada sepertiga malam yang terakhir, InsyaAllah akan mendapat perubahaan yang mengagumkan – Usaha akan bertambah maju. Jika seorang pegawai, maka tanpa disadari kedudukan akan lebih tinggi dan terhormat dengan izin Allah.
 43. Ya Kariim
  Untuk mencapai derajat yang tinggi dan mulia di dunia maupun di akhirat kelak, maka amalkan zikir ini sebanyak 280 x ketika hendak tidur. Niscaya Allah akan mengangkat derajat mereka yang mengamalkan zikir ini.
 44. Ya Raqiib
  Untuk meminta pertolongan kepada Allah terhadap penjagaan barang yang dikhawatirkan, zikirkan sebanyak 50 x setiap hari dengan niat agar barang-barang yang dikhawatirkan yang berada di tempat yang jauh dan sukar dijaga terhindar dari pencurian maupun gangguan lainnya. Bertawakkal dan yakinlah kepada Allah. InsyaAllah.
 45. Ya Mujiib
  Sesungguhnya Allah adalah Dzat yang menerima doa hamba-Nya, agar doa kita mustajab, hendaklah mengamalkan zikir ini sebanyak 55 x sesudah sholat subuh. Insyaallah Allah akan mengabulkan doa kita.
 46. Ya Waasi
  Saat dalam kesulitan maka amalkan zikir ini sebanyak 128 x setiap pagi dan petang, InsyaAllah segala kesulitan akan hilang berkat pertolongan Allah. Andai zikir ini senantiasa diamalkan, InsyaAllah Allah akan menjaga kita dari hasud, dengki sesama makhluk.
 47. Ya Hakiim
  Bagi pelajar atau siapa saja yang memperbanyak zikir ini setiap hari, InsyaAllah akalnya akan menjadi cerdas, lancar hafalan dan mudah mengikuti pelajaran. Amalkan sekurang-kurangnya 300x setiap hari.
 48. Ya Waduud
  Amalkan zikir ini sebanyak 11,000 x pada setiap malam. InsyaAllah kita akan menjadi insan yang senantiasa bernasib baik, disayangi & rumahtangga kita akan senantiasa selalu harmonis.
 49. Ya Majiid
  Agar seluruh anggota keluarga saling menyayangi dan menghormati, amalkan zikir ini sebanyak 99 x, sesudah itu hembuskan ke kedua belah telapak tangan, usap ke seluruh muka. InsyaAllah semua anggota keluarga kita akan menyayangi dan menghormati kita.
 50. Ya Baa’its
  Zikirkan sebanyak 100 x dengan meletakkan kedua tangan ke dada, InsyaAllah akan memberi kelapangan dada dengan ilmu dan hikmah.
 51. Ya Syahiid
  Apabila ada anggota keluarga kita yang suka membangkang dan sebagainya, maka zikirkan sebanyak 319 x secara terus-menerus setiap malam sampai si pembangkang sadar dan berubah perangainya.
 52. Ya Haq
  Perbanyaklah zikir ini, InsyaAllah sangat berkhasiat sekali untuk menebalkan iman dan taat di dalam menjalankan perintah Allah.
 53. Ya Wakiil
  Sekiranya terjadi hujan yang disertai angin ribut yang besar, atau terjadi gempa, maka ketika itu perbanyaklah zikir ini, InsyaAllah bencana tersebut akan menjadi reda, kembali seperti sediakala.
 54. Ya Qawiy
  Amalkan zikir ini sebanyak mungkin agar kita tidak gentar apabila berhadapan dengan setiap keadaan terutama saat berhadapan dengan orang dzalim.
 55. Ya Matiin
  Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin karena mempunyai fadhilah yang besar sekali, antara lain untuk mengembalikan kekuatan sehingga musuh merasa gentar untuk mengganggu.
 56. Ya Waliy
  Barangsiapa yang mempunyai kedudukan, maka alangkah sangat baik sekali bila mengamalkan zikir ini sebanyak mungkin. Karena dengan izin-Nya,kedudukan kita akan kokoh dan terhindar dari semua gangguan oleh orang-orang yang bersifat dengki.
 57. Ya Hamiid
  Perbanyaklah zikir ini sebagai pengakuan bahwa hanya Allah saja yang paling berhak menerima segala pujian.
 58. Ya Muhshiy
  Sekiranya kita meinginkan diri kita digolongkan Orang yang selalu dekat dengan pertolongan Allah (muraqabah), maka amalkan zikir ini sebanyak mungkin sesudah sholat 5 waktu.
 59. Ya Mubdiu
  Agar segala apa yang kita rencanakan akan berhasil, maka zikirkan sebanyak 470 x setiap hari.
 60. Ya Mu’id
  Andai ada anggota keluarga yang hilang, amalkan zikir ini sebanyak 124 x setiap hari sesudah sholat. InsyaAllah diberikan petunjuk-Nya.
 61. Ya Muhyiy
  amalkan zikir ini sebanyak 58 x setiap hari, InsyaAllah kita akan diberikan kemuliaan derajat dunia dan akhirat.
 62. Ya Mumiit
  Barangsiapa memperbanyak zikir ini, InsyaAllah akan dipermudahkan didalam perniagaan, berpolitik dan sebagainya.
 63. Ya Hayyu
  Untuk mencapai kekuatan mental/batin dalam menjalani kehidupan, perbanyaklah zikir ini.
 64. Ya Qayyuum
  Telah berkata Imam Ghazali bahwa barangsiapa yang ingin memperoleh harta yang banyak lagi berkah, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin berwibawa, ditakuti musuh dan ingin menjadi manusia yang terhormat, maka berzikirlah dgn “Ya Hayyu Ya Qayyuum” sebanyak 1,000 x setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara terus-menerus, InsyaAllah akan tercapai segala hajat.
 65. Ya Waajid
  Memperbanyak zikir ini akan membuat pendirian kokoh, teguh dan tidak mudah terpengaruh ke dalam hal buruk.
 66. Ya Maajid
  Bila anda menginginkan agar menjadi orang yang cerdas dan dipermudah dalam menerima pelajaran, maka hendaklah seorang pelajar memperbanyak zikir ini setiap hari.
 67. Ya Waahid
  Bagi pasangan yang belum mempunyai keturunan dan sangat ingin untuk memilikinya, amalkanlah zikir ini sebanyak 190 x setiap kali selesai menunaikan sholat 5 waktu selama satu bulan dan selama itu juga hendaklah berpuasa sunnah Senin-Kamis, Insya Allah
 68. Ya Somad
  Ketika dalam kelaparan akibat tersesat atau kesempitan hidup, memohonlah kepada Allah dengan zikir ini sebanyak mungkin. InsyaAllah, akan merasa segar.
 69. Ya Qaadir
  Apabila kita mempunyai hajat namun selalu gagal, amalkan zikir ini sebanyak 305 x setiap hari, Insya Allah segala hajat akan berhasil.
 70. Ya Muqtadir
  Agar tercapai tujuan yang dikehendaki, selain dari berikhtiar secara lahiriah, berzikirlah dengan zikir ini sebanyak-banyaknya sampai ikhtiar kita itu berhasil karena zikir ini akan mempercepat keberhasilan hajat kita.
 71. Ya Muqaddim
  Menurut Imam Ahmad bin Ali Al-Buuniy, beliau berkata “Barangsiapa yang berzikir dengan zikir ini sebanyak 184 x setiap hari, InsyaAllah, niscaya segala usahanya akan berhasil”.
 72. Ya Muakhir
  Perbanyakkanlah zikir ini, Agar kita semakin taat kepada Allah SWT.
 73. Ya Awwal
  Barangsiapa yang mengamalkan zikir ini sebanyak 37 x setiap hari, InsyaAllah segala apa yang dihajati akan diperkenankan Allah.
 74. Ya Aakhir
  Amalkan zikir ini sebanyak 200 x sesudah sholat 5 waktu selama satu bulan, InsyaAllah Allah akan membuka pintu rezeki yang halal.
 75. Ya Dhaahir
  Amalkanlah zikir ini sebanyak 1,106 x selesai sholat waktu di tempat yang sunyi (khalwat), niscaya Allah akan membuka pikiran kita dari segala rahasia yang sulit dan tersembunyi serta diberi kefahaman ilmu.
 76. Ya Baathinu
  Seperti no. 75 juga, tetapi amalkan sebanyak 30 x sesudah sholat fardhu.
 77. Ya Waaliy
  Memperbanyak zikir ini setiap pagi dan petang akan membuat seseorang menjadi orang yang paham ilmu, hatinya dibuka oleh Allah.
 78. Ya Muta’aAliy
  Sekiranya kita akan berjumpa dengan mereka yang berkedudukan tinggi atau mereka yang susah untuk ditemui, maka bacalah zikir ini sebanyak mungkin sewaktu menghadap makhluk tersebut. InsyaAllah dengan mudah kita akan berjumpa dengannya dan segala hajat yang penting akan berhasil.
 79. Ya Bar
  Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah segala apa yang kita hajati akan terlaksana dengan mudah.
 80. Ya Tawwaab
  Bagi orang yang selalu membuat dosa dan ingin bertaubat maka hendaklah memperbanyakkan zikir ini supaya dengan mudah diberikan petunjuk kembali ke jalan yang lurus.
 81. Ya Muntaqim
  Jika kita berhadapan dengan orang yang dzalim, supaya dia tidak melakukan kedzalimannya terhadap kita, maka hendaklah kita memperbanyak zikir ini setiap kali selesai sholat fardhu. Insyaallah, kita akan mendapat pertolongan Allah.
 82. Ya ‘Afuww
  Barangsiapa memperbanyak zikir ini, niscaya dia akan diampuni segala dosanya oleh Allah.
 83. Ya Rauuf
  Bagi siapa yang ingin dirinya disenangi oleh teman atau siapa saja yang memandangnya, amalkan zikir ini sebanyak-banyaknya pada waktu siang maupun malam.
 84. Ya Maalikul Mulki
  Seseorang ketua yang ingin kedudukan yang tetap tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 212 x sesudah solat fardhu dan 212 pada setiap malam selama sebulan. InsyaAllah akan mendapat pertolongan Allah.
 85. Ya dzul Jalaali wal Ikraam
  Amalkanlah zikir ini sebanyak 65 x setiap hari selama sebulan, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai dengan pertolongan Allah.
 86. Ya Muqsith
  Berzikirlah dengan zikir ini sesuai kemampuan, InsyaAllah Allah akan menganugerahkan sifat adil kepada mereka yang mengamalkannya.
 87. Ya Jaami’
  Sekiranya ada keluarga kita atau pasangan kita yang lari dari rumah, amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin pada setiap hari dengan niat semoga Allah menyadarkan orang tersebut. Dengan izin Allah orang yang lari itu akan pulang dalam jangka waktu yang singkat.
 88. Ya Ghaniy
  Amalkanlah zikir ini setiap hari sebanyak mungkin, InsyaAllah apa yang kita usahakan akan cepat berhasil dan kekayaan yang kita peroleh akan mendapat berkah.
 89. Ya Mughniy
  Mintalah kekayaan yang bermanfaat untuk kehidupan dunia dan akhirat kepada Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai.
 90. Ya Maani’
  Andai kita selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 161 x pada waktu menjelang sholat subuh setiap harinya, InsyaAllah kita akan terhindar dari orang-orang yang dzalim dan terhindar dari pembuat masalah.
 91. Ya Dhaarr
  Asma ini sangat berguna didalam ikhtiar kita untuk menyembuhkan suatu penyakit yang mana sudah lama diderita, tak kunjung sembuh diobati. Amalkanlah zikir ini sebanyak 1001 x pada setiap hari, InsyaAllah dengan ikhtiar ini penyakit itu akan cepat sembuh.
 92. Ya Naafi’
  Menurut Imam Ahmad Al-Buuniy, barangsiapa mengamalkan zikir ini setiap hari, maka bagi orang yang sakit, sakitnya akan sembuh, bagi orang yang susah akan dihilangkan kesusahannya dengan izin Allah.
 93. Ya Nuur
  Menurut Sheikh Ahmad bin Muhammad As Shawi, barangsiapa yang menghendaki kemuliaan yang agung dan memperoleh apa yang dimaksud, baik kebaikan dunia maupun kebaikan akhirat kelak, hendaklah selalu berzikir dengan zikir ini setiap pagi dan petang.
 94. Ya Haadiy
  Bagi siapa yang dalam perjalanan ke suatu tempat tertentu, kemudian ia tersesat, hendaklah ia memohon petunjuk Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah akan diberikan pertolongan Allah dan terlepas dari tersesat.
 95. Ya Baadii
  Andai kita mempunyai rencana yang sangat penting, untuk memastikan rencana kita itu berhasil dan berjalan lancar, maka berzikirlah dengan zikir ini sebanyak 500 x setelah sholat fardhu. InsyaAllah Allah akan memberikan pertolongan hingga rencana kita berhasil dan berjalan lancar.
 96. Ya Baaqy
  Dengan anda mengamalkan sebanyak mungkin dzikir ini, InsyaAllah dengan ikhtiar ini semua perkerjaan tidak akan sia-sia, perniagaan tidak akan rugi atau bankrut.
 97. Ya Waarits
  Sekiranya kita berzikir sebanyak 500 x sesudah sholat fardhu, supaya segala urusan kita itu berjalan lancar, maka hendaklah pada setiap malam berzikir dengan zikir ini sebanyak 707 x. InsyaAllah dari zikir ini, Allah akan memberi petunjuk sehingga usaha kita akan berhasil dengan baik.
 98. Ya Rasyiid
  Walaupun kita tergolong Orang yang cerdas, namun biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin, niscaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.
 99. Ya Shabuur
  Dengan memperbanyak zikir ini, maka anda insyaallah akan diberi kesabaran dalam segala hal. Dengan sifat sabar dan penuh pengharapan kepada Allah, maka segala usaha dan upaya akan berhasil.

Pos terkait

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *